Plakja e sistemit riprodhuese tek gratë

Sistemi juaj riprodhues plaket më shpejt nga sa mund ta kuptoni. Disa gra, pas përfundimit të universitetit, ndjekja e një karrierë ose pritjes për partnerin e duhur, zbulojnë se kanë probleme për të mbetur shtatzënë për shkak të infertilitetit të lidhur me moshën. Gratë e tjera habiten kur fillojnë të shfaqin simptoma të menopauzës, siç janë ndezjet e nxehta (ndjenjë e papritur e ngrohtësisë në pjesën e sipërme të trupit, e cila zakonisht është më intensive në fytyrë, qafë dhe gjoks), ndërkohë që ndihen ende të reja dhe të shëndetshme.

 

Të kuptuarit e fazave nëpër të cilat kalon sistemi juaj riprodhues është i rëndësishëm për të kuptuar këto ndryshime në trupin tuaj.

Cilat janë fazat e riprodhimit?

 

Vitet riprodhuese

Periudha e parë menstruale ndodh rreth moshës 12 vjeç. Periudhat (ciklet) mund të jenë të parregullta në fillim, por duhet të bëhen të rregullta gjatë viteve të ardhshme. Kontracepsioni është i nevojshëm nëse një grua është seksualisht aktive dhe nuk dëshiron të mbetet shtatzënë. Fertiliteti arrin kulmin që nga adoleshenca e vonë deri në fund të viteve 20 dhe më pas fillon të bjerë. Në moshën 30 vjeç, shanset për abort fillojnë të rriten dhe shanset për të mbetur shtatzënë fillon të ulet.


Tranzicioni i menopauzës

Zakonisht në të 40-at e saj, një grua do të fillojë kalimin nga vitet riprodhuese në menopauzë. Kohëzgjatja e cikleve menstruale do të fillojë të ndryshojë dhe ajo mund të fillojë të anashkalojë periodat. Ajo mund të përjetojë ndezje të nxehta për shkak të uljes së prodhimit të estrogjenit nga vezoret dhe mund të ketë vështirësi për të fjetur. Shtatzënia është e rrallë, por jo e pamundur, kështu që kontracepsioni është ende i nevojshëm për të shmangur shtatzëninë. Mosha mesatare e menstruacioneve përfundimtare (menopauza) është 51 vjeç.


Postmenopauzë

Pas menopauzës, shtatzënia nuk është më e mundur dhe kontracepsioni nuk është më i nevojshëm. Vezoret prodhojnë shumë pak estrogjen, gjë që rezulton në thatësi vaginale. Ndezjet e nxehta intensifikohen dhe më pas fillojnë të zhduken. Nëse gjatë kësaj faze vërehet gjakderdhje vaginale, duhet të konsultoheni me një mjek.


Si ndikon plakja riprodhuese në fertilitet?

Deri në moshën 40 vjeç, shumë gra nuk do të jenë në gjendje të kenë një shtatzëni të suksesshme. Deri në moshën 45-vjeçare, shumë pak gra do të mund të kenë një shtatzëni të suksesshme. Kjo ndodh për shkak të cilësisë dhe sasisë së vezëve mbetjet në vezore gradualisht bien gjatë gjithë kohës jetën tuaj dhe kjo rënie përshpejtohet duke filluar nga mosha 35 vjeç. Mosha është treguesi më i mirë i cilësisë së vezëve. Sasia në rënie e vezëve në vezore quhet “humbje e rezervës ovariane”. Gratë fillojnë të humbasin rezervën ovariane para se të bëhen infertile dhe para se të ndalojnë së paturit perioda të rregullta. Ekzistojnë teste mjekësore për rezervën ovariane. Këto teste nuk tregojnë nëse shtatzënia është e mundur, por mund të japin informacion nëse ndryshimet e lidhura me moshën e vezoreve kanë filluar. Gratë me rezervë të dobët ovariane kanë një shans më të ulët për të mbetur shtatzënë sesa gratë me rezervë normale ovariane në të njëjtën grupmoshë.

 

Cilat janë opsionet e mia?

 

Gratë që dëshirojnë të vonojnë lindjen e fëmijës deri në fund të të 30-ave ose në fillim të të 40-tave mund të marrin në konsideratë metodat e ruajtjes së fertilitetit, siç është marrja e vezëve ose e ndjekur nga ngrirja e vezëve ose fekondimi in vitro (IVF) i ndjekur nga ngrirja e embrioneve. Suksesi i ngrirjes së embrionit është vërtetuar si metod e mirë, por kërkon që gruaja të ketë një partner mashkull ose të përdorë spermë dhuruese. Ngrirja e vezëve për ruajtjen e fertilitetit është ende eksperimentale, por premton sukses në të ardhmen. Mundësia e vetme për gratë që tashmë janë jopjellore për shkak të moshës është përdorimi i vezëve ose embrioneve të dhuruara nga një grua më e re. Përdorimi i vezëve ose embrioneve të dhuruara, mundësia e shtatzënisë së suksesshme është e njëjtë me atë të gruas që ka dhuruar vezët.

Kontakti

Lokacioni

Gjakovë – Kosovë

Adresa “Mic Sokoli”

(100m afër spital rajonal 

“Isa Grezda”)

Klinika: 

+383 44 216-020 / +383 48 216-020

Laboratori: 

+383 43 90 65 85 /+383 44 90 65 85

Email: info@europeanclinic-ks.com​

Orari i punës

Monday – Sunday 24h