Çfarë është mungesa e hekurit?

Mungesa e hekurit ndodh kur nuk ka mjaftueshëm hekur në trup. Kjo gjendje çon në ulje të parregullt të qelizave të kuqe të gjakut.

Kjo për shkak se hekuri është i nevojshëm për të prodhuar hemoglobinën, një proteinë që transporton oksigjenin nga qelizat e kuqe të gjakut në trup. Gjithashtu i lejon muskujt tanë të ruajnë dhe përdorin oksigjen.

Hekuri është pjesë e shumë enzimave dhe për këtë arsye ndihmon në kryerjen e shumë funksioneve të qelizave. Enzimat lehtësojnë tretjen e ushqimit dhe reaksione të tjera të rëndësishme që ndodhin në trupin tonë.

 

Çfarë është mungesa e hekurit?

Nëse trupi nuk ka hemoglobinë të mjaftueshme, indet dhe muskujt nuk mund të marrin oksigjen të mjaftueshëm dhe nuk mund të funksionojnë në mënyrë efektive.

Kjo çon në një gjendje të quajtur anemi. Edhe pse ka lloje të ndryshme të anemisë, anemika nga mungesa e hekurit është më i zakonshmi në botë.

Hekur i ulët mund të dëmtojë disa funksione dhe të shkaktojë anemi nga mungesa e hekurit. Në shumicën e rasteve, kjo gjendje trajtohet lehtësisht.

Çfarë e shkakton mungesën e hekurit?

Shkaqet e mungesës së hekurit, këto përfshijnë ushqimin e dobët ose dieta me shumë pak kalori, sëmundje inflamatore të zorrëve, rritje të kërkesave në shtatzëni dhe humbje gjaku dhe gjakderdhje të brendshme gjatë periudhave të rënda menstruale.

 

Nevoja e shtuar për hekur

Ka kushte të caktuara ku njerëzit kanë nevojë për sasi shtesë të hekurit.

 

 • Foshnjat dhe të vegjlit kanë nevojë për më shumë hekur se fëmijët më të rritur pasi janë në një fazë të rritjes së shpejtë dhe ndonjëherë e kanë të vështirë të marrin mjaftueshëm hekur nga dieta e tyre normale.
 • Gratë shtatzëna kanë nevojë për më shumë hekur, sepse burimi i tyre i hekurit duhet të shërbejë për rritjen e vëllimit të tyre të gjakut dhe të sigurojë hemoglobinë për fetusin në rritje.

Humbje gjaku

Kur njerëzit humbasin gjak, humbasin edhe hekurin sepse gjaku përmban hekur në qelizat e kuqe të gjakut. Prandaj, ata kanë nevojë për hekur shtesë për të kompensuar hekurin e humbur.

 

 • Sepse femrat me menstruacione të rënda humbasin gjak gjatë menstruacioneve anemi nga mungesa e hekuritçfarë ka më shumë gjasa të kapet.
 • Disa gjendje si ulçera peptike, hernia gastrike, polipi i zorrës së trashë ose kanceri kolorektal gjithashtu shkaktojnë humbje të ngadaltë kronike të gjakut në trup, duke shkaktuar mungesë hekuri.
 • Gjakderdhja gastrointestinale për shkak të përdorimit të rregullt të disa qetësuesve të dhimbjes pa recetë, si aspirina, gjithashtu mund të shkaktojë anemi. Shkaku më i zakonshëm i mungesës së hekurit tek burrat dhe gratë pas menopauzës është gjakderdhja e brendshme.

Mungesa e hekurit në dietë

Hekuri për të cilin trupi ynë ka nevojë përftohet kryesisht nga ushqimet që hamë. Konsumimi i dozave shumë të ulëta të hekurit me kalimin e kohës mund të shkaktojë mungesë hekuri.

Ushqimet e pasura me hekur përfshijnë mishin, perimet me gjethe, vezët dhe ushqimet e pasura me hekur. Foshnjat dhe fëmijët gjithashtu kanë nevojë për hekur nga ushqimi për rritjen dhe zhvillimin e duhur.

 

 

Pse bie hekuri?

Nivelet e hekurit në trup mund të bien për shkak të kushteve të lartpërmendura.

Cilado qoftë arsyeja, efektet anësore të mungesës së hekurit gjendje dhe shkakton simptoma të pakëndshme që mund të ndikojnë në cilësinë e jetës. Këto përfshijnë kushte të tilla si shëndeti i dobët, vështirësia në përqendrim dhe produktiviteti i punës.

Simptomat e mungesës së hekurit dhe simptomat e saj ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së anemisë, shpejtësisë së zhvillimit të saj, moshës dhe gjendjes shëndetësore. Në disa raste, njerëzit nuk shfaqin simptoma.

Kush është në rrezik nga mungesa e hekurit?

Çdokush mund të vuajë nga mungesa e hekurit, por disa njerëz janë në rrezik më të madh. Për shkak të rrezikut të lartë, këta njerëz kanë nevojë për më shumë hekur se të tjerët.

 

Gratë

Gratë humbin gjak gjatë menstruacioneve dhe për këtë arsye kanë një rrezik më të lartë për të vuajtur nga anemia. Gratë shtatzëna gjithashtu mund ta përjetojnë këtë mungesë për shkak të nevojave të tyre të larta për hekur.

 

Bebet dhe Fëmijët

Foshnjat, veçanërisht ato me peshë të ulët të lindjes ose lindje të parakohshme, nuk marrin mjaftueshëm hekur nga qumështi i gjirit ose formula dhe për këtë arsye janë në rrezik më të lartë të mungesës së hekurit.

Fëmijët kanë nevojë për hekur shtesë gjatë fazës së rritjes. Fëmijët me nevoja të veçanta shëndetësore, si ata me infeksione kronike ose dieta të kufizuara, janë gjithashtu në rrezik.

 

Vegjetarianët

Ata që nuk hanë mish kanë një rrezik më të lartë të mungesës së hekurit. 

 

Dhuruesit e shpeshtë të gjakut

Dhuruesit e shpeshtë të gjakut janë në rrezik më të lartë të mungesës së hekurit pasi rezervat e tyre të hekurit varfërohen duke dhuruar gjak. Hemoglobina e ulët e shkaktuar nga dhurimi i gjakut është një problem i përkohshëm që mund të trajtohet duke konsumuar ushqime të pasura me hekur.

Cilat janë simptomat e mungesës së hekurit? 

Lodhje e jashtëzakonshme

Është një nga simptomat më të zakonshme dhe prek më shumë se gjysmën e atyre që kanë mangësi.

 

Ndjenja e lodhjes Kjo ndodh sepse trupi ka nevojë për hekur për të prodhuar një proteinë të quajtur hemoglobinë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut. Hemoglobina ndihmon në transportimin e oksigjenit në të gjithë trupin.

Kur nuk ka hemoglobinë të mjaftueshme në trup, më pak oksigjen arrin në inde dhe muskuj dhe ata janë të privuar nga energjia.

Përveç kësaj, zemra ka nevojë për më shumë oksigjen që të jetë në gjendje të qarkullojë qarkullimin e gjakut, e cila është një tjetër arsye për simptomë të lodhjes.

Për shkak se lodhja shpesh konsiderohet një pjesë normale e jetës moderne të ngarkuar, ata me mungesë hekuri Vetëm kjo simptomë nuk është e mjaftueshme për të diagnostikuar.

Megjithatë, shumë njerëz me mungesë mund të përjetojnë energji të ulët, ndjenja shqetësimi, vështirësi në përqendrim ose produktivitet të dobët në punë, së bashku me lodhje.

 

Ngjyra e zbehtë e lëkurës

Hemoglobina në qelizat e kuqe të gjakut i jep gjakut ngjyrën e kuqe, kështu që nivelet e ulëta të hekurit reduktojnë skuqjen e gjakut. Kjo është arsyeja pse lëkura humbet ngjyrën e saj të shëndetshme, rozë tek njerëzit me mungesë hekuri.

Ndonjëherë kjo zbehje mund të shfaqet në të gjithë trupin ose të kufizohet në një zonë të fytyrës, mishrave të dhëmbëve, buzëve ose qepallave të poshtme, madje edhe thonjve.

Kjo është zakonisht ajo që mjekët simptomë e mungesës së hekurit. Gjithsesi, duhet vërtetuar me një analizë gjaku. Zbehja e lëkurës është më e zakonshme në rastet e moderuara ose të rënda të anemisë.

 

Dhimbje koke dhe marramendje

Në rastin e mungesës, niveli i ulët i hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut nuk mund të japë oksigjen të mjaftueshëm në tru. Si rezultat, enët e gjakut në tru mund të fryhen, duke shkaktuar presion dhe dhimbje koke.

 

Palpitimet e zemrës

Në çdo mungesë, një nivel i ulët i hemoglobinës nënkupton që zemra duhet të punojë shumë për të transportuar oksigjen.

Kjo mund të shkaktojë rrahje të parregullta të zemrës ose ndjenjën se zemra po rreh më shpejt se normalja. Në raste ekstreme, mund të shkaktojë dështim të zemrës.

Megjithatë, këto simptoma janë shumë më pak të zakonshme. Njerëzit që kanë përjetuar mungesë për një kohë të gjatë mund të përballen vetëm me këto simptoma.

 

Flokë dhe lëkurë të thatë dhe të dëmtuar

Kur ka një mangësi në trup, ka oksigjen të kufizuar në organe dhe ai devijohet në funksione më të rëndësishme si indet e tjera të trupit.

Është normale të humbasësh një sasi të caktuar flokësh gjatë larjes dhe krehjes së përditshme, por nëse i bie me tufa ose nëse është shumë më tepër se normalja, mungesa e hekurit mund të jetë për shkak të saj.

 

Ënjtje dhe dhimbje në gjuhë dhe gojë

Hemoglobina e ulët në lëkurë e bën gjuhën të zbehtë, nëse nivelet e mioglobinës janë të ulëta, ajo mund të fryhet. Mioglobina është një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që formon lëkurën dhe mbështet muskujt. Gjithashtu mund të shkaktojë tharje të gojës ose ulçera në gojë.

 

Sindromi i këmbëve të shqetësuara

Mund të shkaktojë gjendje të pakëndshme dhe të çuditshme dhe kruajtje në këmbë dhe këmbë. Zakonisht përkeqësohet gjatë natës, që do të thotë se pacientët luftojnë shumë për të fjetur.

Shkaqet e sindromës së këmbëve të shqetësuara nuk janë kuptuar plotësisht. Megjithatë, 25% e këtyre pacientëve mungesa e hekurit Anemia konsiderohet të jetë anemi dhe sa më i ulët të jetë niveli i hekurit, aq më keq janë simptomat.

 

Thonjtë e brishtë ose në formë luge

Në fazat e mëvonshme të çdo mangësie, mund të shfaqen thonj në formë luge, mesi i gozhdës zbret deri në fund dhe skajet ngrihen për të marrë një pamje të rrumbullakosur si lugë.

Megjithatë, ky është një efekt anësor i rrallë dhe zakonisht vetëm mungesa e hekurit shihet në rastet e rënda të anemisë.

 

Simptoma të tjera

Mungesa e hekurit ka shumë simptoma. Disa janë më pak të zakonshme dhe mund të lidhen me shumë kushte ose sëmundje të tjera. Këtu janë këto shenja:

 

 • Dëshirat e çuditshme për artikujt jo ushqimor – Dëshira për ushqime të çuditshme ose jo ushqimore quhet “pica”. Shpesh shfaqet gatishmëria për të ngrënë akull, argjilë, papastërti, shkumës ose letër dhe mungesa e hekuritMund të jetë një shenjë e. Mund të ndodhë edhe gjatë shtatzënisë.
 • Duke u ndjerë në ankth – Mungesa e oksigjenit për indet e trupit mund të shkaktojë ndjenja ankthi. Megjithatë, kjo përmirësohet kur nivelet e hekurit korrigjohen.
 • Duar dhe këmbë të ftohta – mungesa e hekuritdo të thotë më pak oksigjen për duart dhe këmbët.
 • Infeksionet e shpeshta – Meqenëse hekuri është thelbësor për një sistem imunitar të shëndetshëm, mungesa e tij mund të shkaktojë më shumë sëmundje se normalja.

Si diagnostikohet mungesa e hekurit?

Nëse shfaqni një ose më shumë nga simptomat e lartpërmendura, mund të konsultoheni me një mjek dhe të bëni një analizë gjaku. Në këtë mënyrë, nëse keni një mangësi, do të kuptohet.

 

Sëmundjet që shihen në mungesë hekuri

Mungesa e hekurit është një gjendje serioze që mund të çojë në probleme shëndetësore afatgjata. Mungesa e lehtë e hekurit nuk shkakton komplikime serioze, por nëse nuk trajtohet, mund të çojë në problemet e mëposhtme shëndetësore.

 

Anemia

Mungesa e rëndë e hekurit mund të shkaktojë anemi për shkak të ndërprerjes së jetëgjatësisë normale të qelizave të kuqe të gjakut. Në këtë rast, nivelet e hemoglobinës janë aq të ulëta sa gjaku nuk mund të dërgojë oksigjen të mjaftueshëm në qeliza, duke prekur kështu të gjithë trupin.

Simptomat e anemisë përfshijnë pamjen shumë të zbehtë, gulçim, marramendje dhe lodhje. Gjithashtu shkakton ulje të funksionit imunitar, dëmtim të rritjes dhe njohjes.

 

Sëmundjet e zemrës

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë një rrahje të shpejtë ose të parregullt të zemrës. Kur jeni anemik, zemra juaj duhet të pompojë më shumë gjak për të kompensuar mungesën e oksigjenit të transportuar në gjak. Kjo mund të shkaktojë një zemër të zgjeruar ose dështim të zemrës.

 

Rritje e pamjaftueshme

Mungesa e rëndë e hekurit mund të shkaktojë vonesë në rritje dhe zhvillim tek foshnjat dhe fëmijët. Ajo shoqërohet gjithashtu me rritjen e ndjeshmërisë ndaj zhvillimit të infeksioneve.

 

Komplikimet në shtatzëni

Gratë shtatzëna janë më të rrezikuara nga mungesa e hekurit. Mund të çojë në lindje të parakohshme dhe foshnja me peshë të ulët. Kjo gjendje mund të shmanget lehtësisht duke marrë suplemente hekuri si pjesë e kujdesit prenatal gjatë shtatzënisë.

 

Kanceri i zorrës së trashë

Mungesa e hekurit është një nga shkaqet e kancerit të zorrës së trashë. Një studim i 628,882 pacientëve të moshës 40 vjeç e lart tregoi se 3,1%, ose 19,349 pacientë, kishin anemi nga mungesa e hekurit. Prandaj, ata që vuajnë nga mungesa e hekurit kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.

 

Lodhje

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë lodhje. Karakterizohet nga depresioni dhe mungesa e gjumit. Prandaj, mungesa e hekurit duhet të diagnostikohet dhe trajtohet për të parandaluar lodhjen.

 

Trajtimi i mungesës së hekurit

Mungesa e hekurit nuk duhet të injorohet pasi mund të sjellë shumë probleme shëndetësore. Diagnoza dhe trajtimi i duhur i këtij problemi është i rëndësishëm përpara se gjendja të përkeqësohet.

Mungesa e hekurit mund të diagnostikohet lehtësisht duke kryer një test të hemoglobinës, i cili mat përqindjen e qelizave të kuqe të gjakut në gjak sipas vëllimit, ose testin e hematokritit.

Nivelet e ulura të hemoglobinës dhe hematokritit tregojnë një mungesë të rëndë hekuri. Trajtimi i mungesës së hekurit varet nga faktorë të tjerë, si mosha, gjendja shëndetësore dhe shkaku i mungesës së hekurit. 

 

Konsultohuni me mjekun

Nëse mendoni se keni mungesë, një test i thjeshtë gjaku do ta konfirmojë atë. Mungesa e hekurit konfirmon se keni diabet, ndoshta duke rritur sasinë e hekurit që merrni nga dieta juaj ose suplement hekuri.

Qëllimi kryesor i trajtimit është normalizimi i niveleve të hemoglobinës dhe vlerat e mungesës së hekurit është për të rinovuar. Së pari, përpiquni të kompensoni mungesën me ushqim. Merrni suplemente vetëm nëse ju rekomandon mjeku.

Çfarë duhet të hani për mungesë hekuri?

Nëse problemi juaj shkaktohet nga ushqimi, ushqimet që përmbajnë hekur konsumoni;

 

 • Mishi i kuq dhe shpendët
 • Perime me gjethe jeshile të errët si spinaqi dhe lakra jeshile
 • Fruta të thata, si rrush i thatë dhe kajsi
 • Bizele, fasule dhe bishtajore të tjera
 • Produkte deti
 • Farat dhe arrat

Me cilat ushqime mund të trajtohet mungesa e hekurit?

Konsumimi i vitaminës C mundëson përthithjen më të mirë të hekurit në trup. Konsumoni ushqime që përmbajnë sasi të mjaftueshme të vitaminës C, si frutat dhe perimet.

Kur hahet në sasi të mëdha mund të jetë gjithashtu e dobishme të shmangni disa ushqime që mund të pengojnë diabetin. Këto përfshijnë ushqime me kalcium të lartë si çaji, kafeja, produktet e qumështit dhe drithërat.

 

Merrni suplement hekuri me këshillën e mjekut

Në përgjithësi, përforcim hekuriJu duhet ta merrni atë si mjetin e fundit dhe nëse mjeku juaj e rekomandon atë. Nëse nuk mund t’i rrisni nivelet e hekurit vetëm me dietë, kjo ndoshta do të ndodhë. A pilulë hekuri Nëse po, pini lëng portokalli për të rritur përthithjen e hekurit.

Mos harroni se marrja e tij ka efekte anësore të pakëndshme. Këto përfshijnë gjendje të tilla si dhimbje stomaku, kapsllëk ose diarre, urth, nauze dhe jashtëqitje të zeza. Megjithatë, këto efekte anësore zvogëlohen me kalimin e kohës dhe varen nga doza e hekurit që merrni.

 

Sa kohë duhet për të rregulluar mungesën e hekurit?

Kthimi i vlerave të hekurit në nivele normale ndryshon në varësi të ashpërsisë dhe ashpërsisë së gjendjes. Kjo mund të zgjasë nga 1 deri në 3 muaj. Në raste të rënda, mund të kërkohen trajtime më intensive.

Si rezultat anemia nga mungesa e hekurit është lloji më i zakonshëm i anemisë në botë. Disa kanë simptoma të dukshme, ndërsa të tjerët janë shumë të rralla. Simptomat varen nga ashpërsia e anemisë.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme janë lodhja, lëkura e zbehtë, rrahjet e zemrës, dhimbje koke dhe marramendje, ndjenja e marrjes së frymës, flokë dhe lëkurë të thatë dhe të dëmtuar, gjuha dhe goja e lënduar ose e fryrë, këmbët e shqetësuara dhe thonjtë e brishtë ose në formë luge dhe harresa.

Nëse mendoni se keni simptoma, vizitoni mjekun tuaj.

Kontakti

Lokacioni

Gjakovë – Kosovë

Adresa “Mic Sokoli”

(100m afër spital rajonal 

“Isa Grezda”)

Klinika: 

+383 44 216-020 / +383 48 216-020

Laboratori: 

+383 43 90 65 85 /+383 44 90 65 85

Email: info@europeanclinic-ks.com​

Orari i punës

Monday – Sunday 24h