Të vjella të rënda në shtatzëni apo hyperemesis gravidarum

Të vjellat në shtatzëni (ndonjëherë e quajtur sëmundje në mëngjes) është e zakonshme. Rreth 8 në çdo 10 gra shtatzëna ndjejnë të përziera, kanë të vjella ose të dyja gjatë shtatëzënësisë. Kjo nuk ndodh vetëm në mëngjes.
Për shumicën e grave, kjo përmirësohet ose ndalet plotësisht rreth javëve 16 deri në 20, megjithëse për disa gra mund të zgjasë më shumë. Disa gra shtatzëna përjetojnë vjellje dhe vjellje shumë të keqe. Ata mund të jenë të sëmura shumë herë në ditë dhe të mos jenë në gjendje të mbajnë ushqim ose pije, gjë që mund të ndikojë në jetën e tyre të përditshme.

Kjo përzierje dhe vjellje e tepruar njihet si hyperemesis gravidarum (HG) dhe shpesh ka nevojë për trajtim spitalor. Saktësisht sa gra shtatzëna kan HG nuk dihet pasi disa raste mund të mos raportohen, por mendohet të jetë rreth 1 deri në 3 në 100 gra.

Nëse jeni duke u sëmurë shpesh dhe nuk mund ta mbani ushqimin, informoni maminë ose mjekun tuaj, ose kontaktoni spitalin sa më shpejt të jetë e mundur. Ekziston një rrezik që mund të dehidroheni dhe mamia ose mjeku juaj mund të sigurohen që të merrni trajtimin e duhur.

 

Simptomat e hyperemesis gravidarum

HG është shumë më keq sesa të përzierat dhe të vjellat normale të shtatzënisë. Shenjat dhe simptomat e HG përfshijnë:

– nauze dhe të vjella të zgjatur dhe të rëndë

– duke u dehidruar. Simptomat e dehidrimit përfshijnë, të ndjerit etje, të lodhur, marramendje, duke mos urinuar shumë dhe të keni një urinë të verdhë të errët dhe me erë të fortë

– humbje peshe

– presion i ulët i gjakut (hipotension) kur qëndron në këmbë

Ndryshe nga sëmundja e rregullt e shtatzënisë, HG mund të mos përmirësohet nga 16 deri në 20 javë. Mund të mos pastrohet plotësisht derisa të lindë foshnja, megjithëse disa simptoma mund të përmirësohen rreth 20 javë.

Vizitoni mjekun tuaj nëse keni të përzier dhe të vjella të rënda. Marrja e ndihmës në fillim mund t’ju ndihmojë të shmangni dehidratimin dhe humbjen e peshës. Ka arsye të tjera që mund të shkaktojnë të përziera dhe të vjella, dhe mjeku juaj do të duhet që së pari t’i përjashtojë këto.

 

 

Çfarë e shkakton hyperemesis gravidarum?

 

Nuk dihet se çfarë e shkakton HG, ose pse disa gra e marrin atë dhe të tjerët jo. Disa ekspertë besojnë se është e lidhur me ndryshimin e hormoneve në trupin tuaj që ndodhin gjatë shtatzënisë. Ka disa prova që tregojnë se funksionon në familje, kështu që nëse keni një nënë ose motër që ka pasur HG në një shtatzëni, mund të keni më shumë të ngjarë ta merrni vetë. Nëse keni pasur HG në një shtatzëni të mëparshme, ka më shumë të ngjarë ta merrni atë në shtatzëninë tuaj të ardhshme sesa gratë që nuk e kanë pasur kurrë më parë, prandaj ia vlen të planifikoni paraprakisht.

 

Trajtimi i hyperemesis gravidarum

 

Ka ilaçe që mund të përdoren në shtatzëni, përfshirë 12 javët e para, për të ndihmuar në përmirësimin e simptomave të HG. Këto përfshijnë ilaçe anti-sëmundje (anti-emetike), vitamina (B6 dhe B12) dhe steroide, ose kombinime të tyre.

Nëse të përzierat dhe të vjellat nuk mund të kontrollohen, mund t’ju duhet të shtroheni në spital. Kjo në mënyrë që mjekët të vlerësojnë gjendjen tuaj dhe t’ju japin trajtimin e duhur për të mbrojtur shëndetin tuaj dhe të foshnjës tuaj.
Trajtimi mund të përfshijë lëngje intravenoze, të cilat jepen direkt në venë përmes pikimit. Nëse keni të vjella të rënda, ilaçet kundër sëmundjes gjithashtu mund të kenë nevojë të jepen përmes venës ose muskulit.

 

A do ta dëmtojë hyperemesis gravidarum fëmijën tim?

 

HG mund t’ju ​​bëjë të ndiheni shumë keq, por nuk ka gjasa të dëmtojë fëmijën tuaj nëse trajtohet në mënyrë efektive. Sidoqoftë, nëse ju bën të humbni peshë gjatë shtatzënisë, ekziston një rrezik në rritje që fëmija juaj të mund të lindë më i vogël se sa pritej.

 

Si mund të ndiheni 

 

Përzierja dhe të vjellat e HG mund të ndikojnë në jetën tuaj në një kohë kur prisnit të shijonit shtatzëninë dhe të prisni me padurim lindjen e fëmijës tuaj. Mund të ndikojë tek ju si emocionalisht ashtu edhe fizikisht. Simptomat mund të jenë të vështira për t’u përballuar. Pa trajtim HG gjithashtu mund të çojë në komplikime të mëtejshme shëndetësore të tilla si depresioni.

Sëmundja e rëndë mund të jetë rraskapitëse dhe t’ju ndalojë në kryerjen e detyrave të përditshme, të tilla si shkuarja në punë ose aktivitetet tjera.

Përveçse ndiheni shumë keq dhe të lodhur, ju gjithashtu mund të ndiheni:

  •  në ankth për të dalë ose për të qenë shumë larg nga shtëpia në rast se keni nevojë për të vjella
  •  i izoluar sepse nuk njeh askënd që kupton se si është të kesh HG
  •  i hutuar se pse po ju ndodh kjo
  •  i pasigurt se si të përballeni me pjesën tjetër të shtatzënisë nëse vazhdoni të ndiheni shumë i sëmurë

 


Nëse ndjen ndonjë nga këto, mos e mbaj për vete. Flisni me mjekun tuaj dhe shpjegoni ndikimin që ka HG në jetën tuaj dhe si po ju bën të ndiheni. Ju gjithashtu mund të flisni me partnerin tuaj, familjen dhe miqtë nëse dëshironi.

Mos harroni se HG është shumë më keq sesa sëmundja e rregullt e shtatzënisë. Nuk është rezultat i diçkaje që keni bërë ose nuk keni bërë, dhe keni nevojë për trajtim dhe mbështetje.

Kontakti

Lokacioni

Gjakovë – Kosovë

Adresa “Mic Sokoli”

(100m afër spital rajonal 

“Isa Grezda”)

Klinika: 

+383 44 216-020 / +383 48 216-020

Laboratori: 

+383 43 90 65 85 /+383 44 90 65 85

Email: info@europeanclinic-ks.com​

Orari i punës

Monday – Sunday 24h