SHËNDETI ËSHTË CELËSI I EKULIBRIT TË JETËS  

...

KËSHILLATImage 3 D


Image 4 D


Image 4 D


Image 4 D


Uterus bicornis

Çfarë mund të bëj për të lehtësuar tretjen, thartinen,konstipacionin gjate shtatzanise?Për thartin të konsumohet ushqim ne sasi te vogla dhe më të shpeshta do të ju ndihmojë shume ne pakesimin e thartines se lukthit dhe gjate nates mund te flini në dy jastëkë do te jete me lehte . Shmangni ushqimet acid dhe pikante. Nëse problemi vazhdon, flisni me mjekun tuaj, i cili mund të sugjerojnë duke marrë një mjekim me karbonat kalciumi. "

Per konstipacion (kapsllek )hani ushqime me shume fibra të tilla si drithëra , orizi, fasule, dhe fruta të freskëta dhe perime çdo ditë. Shtimi i disa lugë krunde gruri papërpunuar në mëngjes dhe me pas te konsumohet një gotë ujë mund të ndihmojë shume ne tretjen tuaj , edhe pse ajo mund të marrë disa ditë para se të vini re një ndryshim.
Pini shumë ujë. Mundohuni të keni 10 gota ujë ose pije të tjera çdo ditë. (Ose, të pini gjatë gjithë ditës deri sa urina juaj është e qartë ose të verdhë i zbehtë në ngjyrë. Një shenjë e duhur per hiodratim normale) Një gotë me lëng frutash çdo ditë, sidomos lëng i fresket , mund të jetë i dobishme.

 
 Postuar me 13/02/2016 
Çfarë duhet të pres nga kontrolli im i parë i shtatezanise?


Do të ndodhin shume gjera në vizitën tuaj të parë te shtateznsi dhe është më mirë që të jeni gati për një takim të gjatë që do të përfshijë si më poshtë:

a) Analiza e gjakut dhe urines te konfirmoj që ju jeni shtatzënë .

b) Një shqyrtim i hollësishëm i historis tuaj mjekësore.

c) Një vizite e pergjitheshme mjekesore për të shqyrtuar gjendjen tuaj shendetesore : peshën, presionin e gjakut, zemrën, mushkërit dhe gjirin.

d) Një test i gjakut për të kontrolluar anemin, semundjet seksuale transmisive dhe antitrupat për të verifikuar çrregullime te faktoreve koagulimit dhe testet gjenetike (në qoftë se ka në historinë tuaj mjekësore)

e) Një pap dhe kultura për të kontrolluar për infeksion vaginal dhe kancerin e qafës së mitrës

f) Një test urine të kontrolluar infeksionionin, si dhe analizen e sheqerit dhe nivelit te proteinave.

g) Një diskutim në lidhje me të ushqyerit tuaj dhe mënyrën e jetesës, dhe kerkoni përgjigjen për çdo pyetje qe ju mund të keni rreth shtatzënise.

 
 Postuar me 13/02/2017 

Përfitimet e ushtrimeve gjatë shtatzënisë


Ushtrimet gjatë shtatzënisë bëjnë mrekulli .
Ato nxisin disponimin , përmirësojnë gjumin , dhe reduktojnë dhimbjet .
Ato gjithashtu ju përgatisin për lindjen e fëmijës duke forcuar muskujt dhe ndërtimin e durimit gjate lindjes gjithashtu e bëjnë shumë më të lehtë kthimin në formë pas lindjes së fëmijës .
Gjinekologët rekomandojnë që gratë e shëndetshme me shtatzëni të pakomplikuar të ushtrojnë të paktën 20 ose 30 minuta në ditë në shumicën ose të gjitha ditët e javës .
Stërvitja ideale normalizon rrahjet e zemrës, ju mban të aktive dhe menagjohet shtimin ne peshë gajte shtatezanise .
●Aerobija:
Ushtrimet aerobike forcojnë zemrën dhe formësojnë trupin.
●Noti:
Është shumë i nevojshëm pasi që forcon gjymtyrët, zvogëlon enjtjen dhe ndihmon gratë me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.
●Ecja:
Ndihmon çdo grua dhe është e përshtatshme pasi nuk duhet ndonjë pajisje e veqantë. Ecja ju mban në formë pa përkulur gjunjët dhe kyçet.
●Joga:
Joga përmirson muskujt, ju mban më fleksibil dhe relakson trupin.


Postuar me 13/02/2017 

ANOMALITË E MITRES ?


Normalisht forma e mitrës duhet të jetë trekëndore.
Në rastin e anomalive uterine të lindura, kemi modifikime të kësaj forme.
Këto modifikime mund të sjellin probleme në fertilitet dhe në mbarëvajtjen e shtatzanisë.
Si formohen keqformimet(anomalitë) e mitrës?
Mitra formohet pas bashkimit të duktuseve müllerianë të cilët më pas fuzionojnë në mes duke dhënë formën karakteristike trekëndore të mitrës normale.
Keqformimet uterine janë pasojë e një defekti në fuzion (mungesë apo fuzion jo i plotë) i duktuseve mülleriane
UO : Forma e pare e mitres eshte miter trekendeshe normale .
U1 :Eshte forma e mitres e cila eshte T sharp tek e cila intervenohet me hysteroscopy.
U2 : Forma e mitres (zemer) me septum gjithashtu duhet inetervenim histerosocopike sepse grate kane aborte te shpeshta tek mitrat e kesaj forme .
U3 : Miter e cila eshte e ndare ne dy pjese dhe miter e cila eshte e dysfishe do te thot dy mitra.Ketu inetrvenimet jane te ralla dhe shtatezanit jam me probeleme (gjakederdhje dhembej te fudnint te barkute hapje e parakohshme e mitres lindje te parakoheshme …) .
U4 : Miter e cila eshte gjysem dhe nuk mund te intervenohet .
U5: Miter aplastike shume e vogel e pa ritur
 
 Postuar me 13/02/2017

Planifikimi Familja

  

Planifikimi familjar u jep te drejten qifteve dhe individeve per te vendosur lirshem dhe me pergjegjsi numrin ,distancen dhe kohen e femijeve te tyre duke patur informacionin dhe menyrat per ta realizuar kete .

metodat e planifikimit familjar jane ;
Metoda natyrale (Nderpreja e mardhenies para ejakulimit )
Metoda mekanike (Kondomi ,Diafragma e cila vendoset ne cervix te gruas )
Kimike ( perdorimi i spermiideve )
Hormonale (tabletat hormonale ,ingjeksionet depo provera per 3 muaje ,implantete nen lekurore )
Intrauterin devices :Preparatet te cilat vendosen ne miter )
Sterelizimi permanenet :eshte metod me ndihmen e se ciles behte keputja e tubacve uterire tek femrat ose vasectomia mashkullore .
   Postuar me 23/12/2012 

Kalendari i ovulimit


Per grat te cilat kane ciklin mentrual 28 deri ne 32 dite ovulacioni mund t jete prej dites se 11 deri ne diten e 21 te ciklite menstrual.Mbani mend kjoe eshte vetem nje gjase qe ovulacioni mund te jete ne keto dite .
Percaktimi i ovulacionite mund te behet gjithashtu edhe me nje test i cili quhet testi i ovulimit qe behet prej dites se 11 te ciklite menstrual me urinen e mengjesite ,diten te cilen tetsi eshte pozitiv jane ditet e ovulimit .

 Postuar me 21/12/2012 

shenjat e shtatezanise


Shenjet e shtatezanise ndryshojne prej shtaeznes ne shtatezanen tjeter dhe prej shatezanise ne shtatezani ,pamarrparasysh shenja me e sigurte e shtatezanise eshte mungesa e ciklite menstrual .
Simptomat e hershme te shtatezanise jane mungesa e ciklite menstrual ,kokedhembje ,dhembje te gjoksite , te vjellura ....
   Postuar me 21/12/2012