fbpx

Çfarë është Kortizoli?

Kortizoli shpesh quhet “hormon i stresit” për shkak të lidhjes së saj me reagimin ndaj stresit, megjithatë, kortizoli është shumë më tepër se vetëm një hormon i liruar gjatë stresit. Kuptimi i kortizolit dhe ndikimit të saj në trup do t’ju ndihmojë të balanconi hormonet tuaja dhe të arrini një shëndet të mirë.

Testimi për Kortizolin i cili është një hormon që luan një rol në metabolizmin e proteinave, lipideve dhe karbohidrateve. Ndikon në nivelet e glukozës në gjak, ndihmon në mbajtjen e presionit të gjakut dhe ndihmon në rregullimin e sistemit imunitar. Shumica e kortizolit në gjak lidhet me një proteinë; vetëm një përqindje e vogël është “e lirë” dhe biologjikisht aktive. Kortizoli i lirë sekretohet në urinë dhe është i pranishëm në pështymë. Kjo provë mat sasinë e kortizolit në gjak, urinë ose pështymë.Niveli i kortizolit në gjak (si dhe urin dhe pështym) normalisht rritet dhe bie në një model “variacioni ditor”

 

Ky arrin kulmin herët në mëngjes, pastaj bie gjatë gjithë ditës, duke arritur nivelin më të ulët rreth mesnatës. Ky model mund të ndryshojë kur një person punon ndërrime të çrregullta (të tilla si turni i natës) dhe fle në kohë të ndryshme të ditës dhe mund të prishet kur një sëmundje ose gjendje ose kufizon ose stimulon prodhimin e kortizolit. Kortizoli prodhohet dhe sekretohet nga gjëndrat mbiveshkore, dy organe trekëndëshe që vendosen në majë të veshkave.

Kështu, kortizolit – një hormon që fillon për të prodhuar, në qoftë se gjëndrra e hipofizës dërgon një sinjal të gjëndra veshkave. Ky sinjal vjen në formën e hormoneve adrenocorticotropic. Nën ndikimin e kësaj substance veshkave gjëndra nga kolesterolit të fillojnë të prodhojnë kortizolit. Të gjitha hormonet që sintetizon jashtëm (cortical) shtresa, përbërja kimike janë të ngjashme, siç janë prodhuar nga kolesterolit dhe, prandaj, i përkasin steroid. Për më tepër cortisol, shtresa e jashtme gjithashtu përmbledh androgens veshkave dhe estrogjene. kortizolit gati në gjak ose vetë ose së bashku me të proteinave apo eritrociteve. Në secilin prej këtyre llojeve të kortizolit kryer detyra të caktuara.

 

Qëllimi më i rëndësishëm i kortizolit është që të sigurojë trupin me energji. Ai e bën atë, duke prodhuar glukozë. Për të furnizuar sasinë e kërkuar në trupin e substancës, kortizolit riciklon yndyrna në acide yndyrore dhe pastaj në glukozë.

Njeriu vazhdimisht ka nevojë për energji, por në qoftë se ajo është nën stres, qelizat e trupit është glukozë më e nevojshme. Kjo është arsyeja pse stresi fillon prodhimin në rritje të kortizolit, si nevoja për më shumë për prodhimin e glukozës. Pranda vjenj, nofka: hormon stresi – kortizolit.

 

Kortizoli i tepërt që rrjedh nga qëndrimi në situata stresuese për një kohë të gjatë shkakton disa çekuilibra për shkak të ikjes së energjisë që po përjetojmë. Disa nga simptomat që mund të vuajmë janë si më poshtë:

 • Ndjenja e lodhjes, lodhjes dhe lodhjes.
 • Problemet e kujtesës, përqendrimit dhe të të nxënit.
 • Mbizotërimi i nervozizmit, zemërimit dhe agresivitetit.
 • Dhimbje fizike (për shembull, dhimbje koke ose stomak)
 • Dobësimi i sistemit imunitar dhe, për këtë arsye, sëmundjet, alergjitë, etj.

Kur stresi zgjat për një kohë të gjatë, atëherë është e mundur të përjetoni fotografi komplekse të ankthit, ndjenjave të dështimit, pagjumësisë ose depresionit.

 

Megjithëse kortizoli ka një reputacion të keq sepse shoqërohet me diçka po aq negative sa stresi kronik ose djegia, në trupin e njeriut ai kryen një numër të madh funksionesh jetësore. Ndër të tjera, lejon që ritmet tona të përshtaten me ritmin që situatat e caktuara kërkojnë nga ne, të tilla si momentet në të cilat integriteti ynë fizik mund të jetë në rrezik ose kur një provë që duhet të kapërcejmë po afrohet. Edhe pse ndjesia nuk është gjithmonë e këndshme, kjo nuk do të thotë se nuk është e nevojshme ose praktike.

Sidoqoftë, në planin afatgjatë shkakton një numër efektesh të padëshiruara. Për shembull, prodhimi i kortizolit, ose me deficit ose me tepricë, mund të ndërhyjë në prodhimin e hormoneve tiroide dhe shndërrimi i tyre nga T4 në T3.

Kortizoli prish sistemin riprodhues, duke shkaktuar infertilitet apo edhe abort spontan kur nivelet e kortizolit janë shumë të larta ose kronike të larta. Përveç kësaj, rritja kronike e kortizolit mund të shkaktojë uri të forta dhe dëshira për ushqim për shkak të çrregullimit metabolik që ndodh, dhe gjithashtu ndikon në blloqet mendore dhe problemet e kujtesës në lidhje me ndjenjën e “zbrazjes”.

Kortizoli është një hormon i lidhur me stresin që në vetvete nuk është negative. Tani, kur stresi bëhet kronik dhe patologjik mund të krijojë një sërë problemesh ose pasoja negative për personin. Këto pasoja përfshijnë:

 • Zvogëlimi i mbrojtjes
 • Probleme në stomak, diarre ose kapsllëk
 • Problemet e oreksit
 • Ndryshimet e humorit
 • Vështirësitë e përqendrimit dhe problemet e kujtesës
 • Lodhje dhe lodhje
 • Dhimbje koke
 • Hipertensioni
 • Infertiliteti dhe ndërprerja e menstruacioneve

 

Kortizoli mund të gjendet në gjak, urinë apo pështymë siç dhe e përmendëm më lart. Marrja e gjakut nga vena e krahut bëhet zakonisht në mëngjes pas zgjimit, kur kortizoli është në nivelin maksimal, dhe përsëritet pasdite. Në këtë ënyrë merren dy kampione të ndryshme për të treguar nëse ndryshimet e kortizolit në harkun e ditës janë fiziologjike apo anormale.

 

Ndërsa pështyma duhet marrë direkt tek pacienti zakonisht në mbrëmje mes orës 23.00-24.00. Përdoret një tampon steril që mbahet në gojë për disa minuta, derisa të laget me pështymë. Pacienti nuk duhet të pijë, të hajë apo të lajë dhëmbët për të paktën gjysmë ore para se të merret kampioni e të çohet në laboratorin e analizave.

 

Ndërsa analizat e sopresionit kërkojë një mostrën gjaku fillestar, e më pas marrjen e ilaçit (deksametazonit apo ACTH) dhe mostrat e tjera të gjakut në orëve të veçanta.

 

Analiza e urinës mblidhet për 24 orë.

KONTAKTI

ORARI I PUNËS

RRJETET SOCIALE

FOTO GALERI